”Black Prince Shoot” at the marks — med Fraternity of Saint George

IMG_0553

Söndag 15 mars deltog fänikan i The Black Prince Shoot i Yattendon Park i England. Arrangör var den anrika skytteföreningen The Fraternity of Saint George, grundat 1509 och en del av International Longbow Archers Association.

IMG_4633Dagens huvudtävling var shoot at the marks, en tävlingsform baserad på långbågens historiska funktion i krig. Målet består av en målad skylt på en stång, vilken placeras cirka 100-200 meter bort. Ofta är målet inte ens synligt från skytteplatsen, på grund av att terrängen är kuperad.

Skyttarna skjuter i volley, det vill säga aldrig direkt mot målet. Pilarna flyger högt framåt, vilket ser extremt imponerande ut då 50-100 skyttar gör detta samtidigt.

10548699_965096463500717_3138887141807056539_o

Skyttet sker indirekt med volley, det vill säga att som skytt har man både att träffa rätt i sidled och i längd. Avståndet till målet är okänt, det vill säga skyttarna har att göra en avståndsbedömning själva.

Regler

IMG_4414Archers shoot 3 arrows over a long but unknown distance to land their arrows at the foot of a stake on which is fixed a traditional Mark. The nearer the arrow to the stake, the more accurate the archer is at aiming and ranging the shot. When all have shot, the large scatter of arrows is measured with a tape from the Mark outwards in a circle. The tape is coloured in 3 different segments, the inner segment gives the highest score. The scored arrows are collected, put in 3 different groups and then entered on the score sheets (see the picture sequence above). Unlike any other form of archery, shooting at the Marks is about aim and range. The latter never known beforehand.

Fantastisk upplevelse

IMG_4627Det är svårt att beskriva hur fantastiskt spännande denna tävlingsform är. Shooting at the marks är roligt, utmanande och något helt annat än att skjuta på måltavla. Detta är tredimensionell skjutning där skytten använder långbågen, såsom den verkligen var tänkt att användas.

IMG_4616Mycket av njutningen bestod i det fantastiskt välorganiserade arrangemanget, med Catherine Mooyaart-Marteau och Brian Mooyaart i spetsen. Med detta följde en helt underbar stämning, eftersom alla skyttar var genuint trevliga och ytterst välkomnande gentemot oss resenärer från Sverige.

Vi fyra från fänikan (Henrik, Linnea, Roland och Tomas) fick en speciell salutering, där skyttarna utropade ett leve för England och sankt Göran (George), som är det engelska skyddshelgonet, till vår ära. Det var mäktigt.

IMG_4411

Tävlingsresultat

IMG_4453Efter skjutningen var det dags för tävlingsresultatet att rapporteras. Det var en något märklig upplevelse.

Det började med att fänikans Tomas Tjernberg erhöll utmärkelse för dagens första fullpoängare.

Sedan var det dags för damklassens prisutdelning. Till vår oerhörda förtjusning gick guldmedaljen till fänikans
Linnéa Rausberg! En helt fantastisk insats, med tanke på att ingen av oss någonsin testat tävlingsformen tidigare. Grattis Linnéa!

IMG_4458

Sist utdelades priserna i herrklassen — silvermedaljen gick till fänikans Tomas Tjernberg. Stort grattis Tomas!

11083915_965096496834047_7766587997822699774_o 11080343_965096503500713_3613715361953421312_o

Tilläggas bör att även fänikans Roland Bexander fick in flera fina träffar och att även undertecknad (Henrik Arnstad) fick poäng.

IMG_4632Sammanfattningsvis gick det nästan pinsamt bra för fänikan. Vi hoppas att de genomtrevliga skyttarna i Fraternity of Saint George inte tog illa upp över framgångarna.


Shoot at the marks i Sverige

Tävlingsformen ”shoot at the marks” gav minst sagt mersmak och fänikan har för avsikt att delta i fler tävlingar. Men möjlighet finns också att arrangera tävlingsformen i Sverige! Brian och Catherine från Fraternity of Saint George har lovat hjälpa till!

För att inte missa någon info så bör du bli medlem i fänikan Sagittarii Holmiae!

Vill du prova på att åka på en skytteresa så hittar du kalendariet här.

Mera media

Fraternity of Saint George har lagt upp en video från skyttet i Yattendon:

IMG_4429Vår vän Susanne Ericsson fotograferade och filmade vid skyttet (tack Susanne!). Flera av bilderna ovan är tagna av Susanne.

Du hittar Susannes videor i denna kanal (”shoot at the marks”):
https://www.youtube.com/channel/UCauYO3tu5hDRE5NHSjUjJIQ?spfreload=10

Thank you Brian and Catherine!

At last a huge thank you to Brian, Catherine and all of our friends of the Fraterinty. What a day you gave us! We can not wait until we can shoot with you again. Keep your arrows straight and may your aim be true!

11082306_965096000167430_7387273736239672874_o

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s