Benevento-skytte söndag 26 februari

Söndag 26 februari kl 11:00 träffas vi för att skjuta ”at the marks” och samtidigt hedra bågskyttarna som slogs i slaget vid Benevento på detta datum år 1266.

Skyttet sker vid Lilla skuggan (google maps) där vi träffas kl 11:00. Vi hjälps åt att iordningställa målmaterialet och börjar därefter omedelbart skyttet. Den som släntrar in sent för att slippa hjälpa till kommer att få utstå särskilda hånfullheter!

I slaget vid Benevento 26 februari 1266 slogs Manfred av Sicilien mot Karl av Anjou. Vintern 1265-1266 hade Karl landstigit i Rom och fört sin här söderut tills han mötte Manfreds trupper på en slätt utanför Benevento (en stad i regionen Kampanien, 50 kilometer nordöst om Neapel).

Manfred inledde slaget genom att skicka fram tusentals bågskyttar. Utsatta för en störtskur av pilar slog det franska infanteriet till oordnad reträtt. Den främsta avdelningen av franska riddare svarade med att göra ett utfall mot bågskyttarna. Därpå företog ett antal tyska riddare ett anfall med fällda lansar mot det kavalleriet. När allt fler riddare galopperade in i stridens mitt förvandlades slaget till en gigantisk närkamp och utkämpades på så nära håll att bågskyttarna inte kunde skjuta.

I ett kritiskt ögonblick befallde Manfred sina reserver att anfalla, men många av dem svek honom och red bort från slagfältet. Trots detta genomförde Manfred nu ett anfall och försvann i massan av svängande, huggande riddare. Efter hand övermannades hans trupper och nedgjordes. Manfred själv stupade i striden.

Behöver du låna utrustning (gratis för medlemmar, 200 kr för icke-medlemmar) kontakta materialansvarige Claes på claes.lillieskold@gmail.com, senast torsdag 23 februari. Skyttet är gratis för medlemmar (skytteavgift 100 kr för icke-medlemmar).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s