Diana-clout söndag 29 januari

Söndag 29 januari uppmärksammar fänikan den romerska jaktgudinnan Diana, den himmelska bågskytten, med clout-skytte på gudinnans namnsdag.

Det är ganska mycket jobb att fixa i ordning cloutmål så kom i tid för att hjälpa till med sprayfärg och målmaterial. Ta gärna med lite värmande dryck om det är kallt så räknar vi med att själva skyttet startar ungefär kl 12:00.

Vi samlas vid stora parkeringen, Stockholms universitet, Frescati, bakom de blå universitetshusen. Samlingen sker vid parkeringens sydvästra hörn. Här hittar du vägbeskrivning via Google Maps. Tunnelbanestation är Universitetet.

Behöver du låna utrustning (gratis för medlemmar, 200 kr för icke-medlemmar) kontakta materialansvarige Claes på claes.lillieskold@gmail.com, senast torsdag 26 januari. Skyttet är gratis för medlemmar (skytteavgift 100 kr för icke-medlemmar).

Diana var mångudinna, hjälpte kvinnor vid barnafödsel samt skyddade djur och natur och blev därför också jaktens gudinna. Dianas kult tillhör dem som tidigast införts till Rom utifrån, från hennes helgedom i Aricia i Latium. Där dyrkades gudinnan i en lund (nemus; därav Diana Nemorensis), i vilken man funnit votivgåvor av terrakotta i form av livmödrar och spädbarn, vilket visar på hennes särskilda betydelse för kvinnor. Prästen skulle enligt traditionen alltid vara en förrymd slav, som dödat sin föregångare. 

I Rom fick Diana sin första kultplats på Aventinen redan före republikens införande (509 f.Kr.). Där förvarades fördragstexten till det förbund de latinska staterna ingått under arkaisk tid; templet blev också högkvarter för plebejerna under de politiska striderna med patricierna på 400-talet. (NE).

Hjärtligt välkommen!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s