Hundraårskrigets fredsskytte 17 juli

Söndag 17 juli 2022 klockan 11:00 träffas vi för att skjuta clout till minne av slaget vid Castillon och freden i hundraårskriget mellan England och Frankrike, som inträffade på detta datum år 1453.

Det är ganska mycket jobb att fixa i ordning cloutmål så kom i tid för att hjälpa till med sprayfärg och målmaterial. Ta gärna med lite fika också så räknar vi med att själva skyttet startar ungefär kl 12:00.

The Battle of Castillon between the forces of England and France took place on 17 July 1453 in Gascony near the town of Castillon-sur-Dordogne (later Castillon-la-Bataille). Historians regard this decisive French victory as marking the end of the Hundred Years’ War. 

 

On the day of the battle, the English commander, John Talbot, 1st Earl of Shrewsbury, believing that the enemy was retreating, led his army in an attack on a fortified French encampment without waiting for reinforcements. Talbot then refused to withdraw even after realizing the strength of the French position, causing his men to suffer extensive casualties from the French artillery. Castillon was the first major battle won through the extensive use of field artillery.

 

The battle led to the English losing almost all their holdings in France, especially Gascony (Aquitaine), an English possession for the previous three centuries. The balance of power in Europe shifted, and political instability ensued in England.

Vi samlas vid stora parkeringen, Stockholms universitet, Frescati, bakom de blå universitetshusen. Samlingen sker vid parkeringens sydvästra hörn. Här hittar du vägbeskrivning via Google Maps. Tunnelbanestation är Universitetet.

Det här skyttetillfället kommer det inte att finnas möjlighet att låna pilbågar eller annan personlig utrustning. Skyttet är gratis för medlemmar (skytteavgift 100 kr för icke-medlemmar).

Välkommen!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s