När Robin Hood kom till Sverige: Algas serieböcker från 1950

En relativt ouppmärksammad del av Robin Hood-forskningen är legendens internationalisering. När tog Robin Hood steget bortom de brittiska öarna och blev en global berättelse?

En viktig händelse i historien om den svenske Robin Hood var publiceringen av Sir Walter Scotts roman ”Ivanhoe” 1819, där Robin Hood är berättelsens hjälte.

”Ivanhoe” blev en omedelbar succé och översattes därmed till flera språk. År 1821 kom en svensk upplaga med titeln ”Ivanhoe, romantisk målning af England under Richard Lejonhjertas tidhvarf” i översättning av Johan Henrik Ritterberg.

Likväl dröjde det ända till 12 september 1938 innan Robin Hood på allvar blev kändis även i Sverige. Då hade Errol Flynn-filmen ”The Adventures of Robin Hood svensk premiär och visades som matiné under kriget och resterande 1940-talet.

År 1950 var det därmed dags för det första svenska verket helt dedicerat till Robin Hood då företaget Alga lanserade de bägge seriealbumen ”Robin Hood fågelfri” och ”Robin Hood: Den stora drabbningen”.

Idag är Alga mest kända för sina sällskapsspel men från början var verksamheten bredare. NE skriver:

Alga har sitt ursprung i en 1916 grundad fabrik i Vittsjö för produktion av vykort och skrivmaterial. Tillverkningen av spel startade 1938.

Det är typiskt för den svenske Robin Hood att legenden lanseras som seriealbum med målgruppen unga pojkar. Påverkan från Errol Flynn-filmen var helt dominerande och den svenske Robin Hood saknade den månghundraåriga kulturhistoriska koppling som utmärker den engelska Robin Hood-traditionen. Sveriges Robin Hood blev amerikansk — inte brittisk.

Från slutet av 1700-talet och under 1800-talet hade en markant högervridning skett av Robin Hood-legenden. Det rebelliska tonades ner och istället framträdde en rojalistisk och konservativ Robin Hood allt mer. Det syns tydligt i Algas serienoveller.

Tidsmässigt placeras Algas Robin Hood under korstågstidens 1100-tal vilket är troget Errol Flynn-filmen. Denna temporala bestämning blev standard under 1900-talet. Bakgrundshistorien — som varit högst skiftande sedan 1300-talet — är välkänd för nutidsmänniskan.

Den Robin Hood som återfinns i serierna hade stor inverkan på Sverige via Tage Danielssons novell ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” från 1964. Danielsson föddes 1928 och var alltså 10 år när Errol Flynn-filmen hade premiär 1938. Det är därför vi känner igen Robin Hood-gestalten från Algas serieböcker i den tecknade Karl-Bertil-filmen som visas varje julafton på SVT.

Nedan ett galleri bilder från Alga-seriealbumet ”Robin Hood: Den stora drabbningen”.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s