Bågskyttetävling, uppvisning och Robin Hood-föredrag i Gamla Uppsala

Lördag 18 maj blir det heldag om medeltida militärt bågskytte i Gamla Uppsala. Sagittarii Homiae arrangerar bågskyttetävlingen ”Erikspilen”, uppvisning och dubbla Robin Hood-föredrag i samarbete med Gamla Uppsala museum.

Det är en stor ära för oss att återigen få gästa Gamla Uppsala för en späckad dag på temat medeltida militärt bågskytte, kryddat med tävling och dubbla föredrag om den engelske bågskyttelegenden Robin Hood.

Programmet vid Gamla Uppsala museum lördag 18 maj kl ser ut som följer kl 11-16:

Kl 11-13. Uppvisningsskytte med prova-på-möjlighet. Sagittarii Holmiae (Stockholms långbågsfänika) visar skytte med medeltidens supervapen, den engelska långbågen. Vi visar våra bågar och berättar om skytte, material och medeltida bågskyttetaktik på slagfälten.

Kl 13-14. Bågskyttetävlingen ”Erikspilen”, med långbåge mot måltavla, 30 meters skjutavstånd. Skytte med egen långbåge (ej moderna bågar med sikten och dylikt), annars finns möjlighet att låna en av fänikans engelska långbågar. Maximalt antal deltagare är 20. Minimiålder 12 år. Anmälan senast måndag 13 maj till epost gamlauppsala@raa.se (anmälan giltig efter bekräftelse från museet). Ange namn, ålder, telefonnummer och eventuellt behov att låna båge och pilar.

Kl 14-16. Föredrag: Robin Hood från medeltid till modernitet. Medeltidshistorikern fil.mag. Adam Westlund och modernhistorikern fil.kand. Henrik Arnstad berättar om Robin Hood-legenden förr och nu. Vem var egentligen Robin Hood, har han funnits på riktigt och hur etablerades berättelserna om världens mest berömde bågskytt? Hur fungerade myten om Robin Hood i den engelska moderniteten under slutet av 1700-talet och under nationalismens engelska 1800-tal? Varför fortsätter berättelserna om Robin Hood och hans följeslagare att intressera, in i nutiden? Föredraget avslutas med samtal med publiken.

Hjärtligt välkommen till Gamla Uppsala lördag 18 maj!

Fil.mag. Adam Westlund håller föredrag i Gamla Uppsala Museum 2017. Det var fullsatt, så kom i tid till föredragen!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s