Engelbrekts-skytte på Djurgården

on

På Engelbrekts-dagen 27 april kl 14:00 arrangerar fänikan skytte ”at the marks” på en ny plats; Frisens park på Djurgården (bredvid Biskopsudden).

Samling sker vid Biskopsuddens parkering. Detta skytte enbart för medlemmar. Behöver du låna utrustning, anmäl detta på förhand till info@longbows.se. Skyttet finns även som Facebook-event.

Engelbrekt Engelbrektsson var bergsman och frälseman, samt ledare för upproret 1434 mot Erik av Pommern. Engelbrekt avbildas vanligen med ett bågvapen, oftast ett armborst. NE skriver:

Engelbrekt Engelbrektsson, född troligen på 1390-talet, död 27 april eller 4  maj 1436 . ledare för det 1434 utbrutna Engelbrektsupproret. De militära insikter och det dynamiska ledarskap som präglar hans aktioner tyder på en betydande krigisk erfarenhet. 

NE skriver om Engelbrektsupproret:

Engelbrektsupproret, Engelbrektsfejden, det uppror under Engelbrekt Engelbrektssons ledning som bröt ut i juni 1434 mot unionskungen Erik av Pommern. […]

Med uppbåd av allmoge och frälse kom Engelbrekt i augusti till Vadstena och förmådde ett där samlat möte med stormän, huvudsakligen från götalandskapen, att ansluta sig till resningen och uppsäga kungen sin trohet. Därefter organiserades styrkor som framgångsrikt angrep de kungliga fästena i Småland, Västergötland och Värmland, varefter man besatte större delen av Halland. […]

Vid Arbogamötet i januari 1435 blev Engelbrekt rikshövitsman och rådsherre, men efter uppgörelsen med kungen hösten samma år fick han nöja sig med Örebro slottslän. Missnöje bland allmogen med uppgörelsen utnyttjades av Engelbrekt, och en ny resning bröt ut i januari 1436. Motsättningar till delar av högadeln framtonade nu klart. Kanske ger dessa en del av förklaringen till det överfall som Magnus Bengtsson (Natt och Dag) iscensatte på en ö i Hjälmaren 27 april eller 4 maj, varvid Engelbrekt dödades.

Välkommen till skyttet!

Frisens park, Djurgården.

Annons

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s