Robin Hood och långbågar på Historiska museet 6 september

a6ec1dc53f049fa382aff2965e2aa944Onsdag 6 september kl 16-19:30 är det dags för Sagittarii Holmiaes traditionsenliga långbågedag på Historiska museet. År 2017 är temat Robin Hood och engelsk nationalism!

På programmet står både uppvisningsskytte samt möjlighet för besökarna att testa historiskt skytte med engelsk långbåge, vapnet som satte skräck i fienden på medeltidens euroepiska slagfält.

På kvällen håller historikern Henrik Arnstad, en av fänikans kaptener, föredrag om den engelska långbågen och konstruktionen av engelsk nationalism under 1800-talet utifrån en mycket känd gestalt; Robin Hood!

Robin Hood och den medeltida långbågen
Bågskytte och konstruktionen av engelsk nationalism
A003511.jpgRunt år 1800 konstruerades dubbla nationalismer i England. Dels den brittiska nationalismen, med sjöhjälten lord Nelson i spetsen. Men samtidigt formerades en engelsk nationalism, som till viss del var anti-brittisk. Denna landbaserade nationalism fokuserade på Robin Hood och hans vapen — den engelska långbågen. Henrik Arnstad berättar hur det gick till när moderniteten anlände och Robin Hood-legenden och långbågen fick en helt ny betydelse!
Här hela programmet i sammanfattning.

Kl 16:00 – Uppvisningsskytte.
Kl 16:15 – Provskytte för publiken.
Kl 18:30 – Föredrag om Robin Hood.
Kl 19:30 – Slut.

Sagittarii Holmiae riktar sin stora tacksamhet till Historiska museet för möjligheten att återigen få arrangera denna återkommande dag!

Hjärtligt välkommen!

robin-hood-legendary-english-folk-hero-and-outlaw-and-champion-of-AJ81YF.jpg

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s